Opeta koirallesi pillillä kutsu

Pillin ääni kuuluu metsässä huomattavasti kauemmas kuin ihmisen ääni.

Moni koira olisi saatu heti takaisin, jos omistajalla olisi ollut koirapilli. Opeta koiralle luoksetulo pillin avulla näin: Jos koirasi osaa jo TÄNNE–käskyn, kutsu koira luoksesi. Kun koira on jo tulossa luoksesi, vihellä pilliin ja palkitse namilla. Toista monta kertaa. Jos pidät koiraa metsässä irti, kutsu koira lenkin aikana monta kertaa luoksesi pillillä ja palkitse. Näin koira ei yhdistä kiinniottamista pillin vihellykseen.

Koska on todennäköistä, että pilli välillä unohtuu kotiin, opeta koiralle myös TÄNNE–käsky ja viheltämällä kutsuminen. Käytä metsästyskoirilla tutkapantaa.

Jos pelkäät koirasi karkaavan riistan perään, pidä koirasi kiinni. Vaikka pitäisit koiraasi aina kiinni, kannattaa luoksekutsu silti opettaa kunnolla. Koira saattaa karata vahingossa oven raosta tai auton takakontista.

Varsinkin jos perheessä on useampia koiria, kannattaa koirat opettaa ulvomaan. Ruotsalainen ongelmakoirakouluttaja Anders Hallgren on saanut kerran juuri metsään kadonneen koiran takaisin ulvomalla yhdessä koiran omistajan kanssa. Ulvominen on luoksekutsu oman lauman jäsenille, mutta samalla sillä ilmoitetaan omasta reviiristä vieraille laumoille. Tästä syystä vain omistajan kannattaa ulvoa koiraansa takaisin.