Mitä tehdä kun koira katoaa

Yritä rauhoittua, vaikka se onkin vaikeaa.
 
lmoita kadonneesta koirasta poliisille, löytöeläinhoitolaan, paikallislehteen, paikallisradioon, metsästäjille, aamulehden jakajille, taksinkuljettajille, Internettiin (esim. www.karkurit.fi -sivuille) ym.
 
Tee kuvallinen ilmoitus koirasta , missä on revittäviä puhelinnumeroita. (lataa valmis ilmoituspohja alta) Laita ilmoitus "paikalliseen tietotoimistoon", puhelintolppiin, kauppojen ilmoitustauluille, ihmisten postilaatikoihin ym. Kannattaa laittaa ulos jätettävät ilmoitukset muovitaskuun, sillä jopa kuulakärkikynällä kirjoitetut puhelinnumerot katoavat joskus sateessa. Pyydä ystävällisiä ihmisiä soittelemaan talojen ovikelloja katoamispaikan läheisyydessä ja jakamaan katoamisilmoituksia.
 
Muista, että koira voi ylittää kuntarajat, ilmoita siis kadonneesta koirasta myös naapurikunnan ja kaupungin löytöeläinkenneliin ja poliisille. Ilmoita myös eläinlääkäreille, sillä koira voi jäädä auton alle, jonne mahdollisesti loukkaantunut koira toimitetaan.
 
Jätä koiran katoamispaikalle oma hajusi ja ruokaa, sekä koiran lempilelu. Jos kadonnutta koiraa etsitään koulutetun etsijäkoiran kanssa, on etsijäkoiran osattava ilmaista etsittävä riittävän kaukaa, ettei tämä pelästy.
 
Etsittävää koiraa koetetaan houkutella tulemaan luokse, mutta jos se ei uskalla tulla, jätetään omistajan haju ja ruokaa paikalle, jossa etsijäkoira on ilmaissut kadonneen koiran olevan. Joskus perheen toinen koira tai kadonneen koiran ystäväkoira osaa myös etsiä kadonneen koiran.
 
Vieraan koiran kanssa kannattaa etsiä vain valoisaan aikaan, ettei etsittävä pelästy. Ruoka on hyvä peittää, ettei se houkuttele lintuparvea syömään. Kesällä on varottava myös ruokaa, joka kelpaa muurahaisille sekä helposti pilaantuvaa ruokaa. Paikalle, jossa ei ole muurahaisia, voi jättää esimerkiksi kermaviiliä, raejuustoa, raakaa jauhelihaa, pakastettua sulatettua naudan vatsalaukkua, keitettyä sydäntä tai kieltä keitinvesineen sekä sitä kuivamuonaa, mitä koira on tottunut syömään. Houkuttimeksi voi jättää myös esimerkiksi pieniä määriä makkaraa, maksaa, siankorvia tai jotain muuta hyvin tuoksuvaa koiran herkkua.
 
Koiria voidaan houkutella tulemaan luokse perheen toisen koiran, kaverikoiran tai lelun avulla. Uroskoiria voidaan houkutella tulemaan luokse myös juoksuisen nartun avulla. Vain yksi houkuttelukoira kerrallaan, ettei houkuteltava pelästy!
 
Usein koira odottaa peitolla, jossa on omistajan haju, mutta hyvä tilanne on myös se, että ruoka alkaa hävitä. Kun ruoka alkaa hävitä tietystä paikasta, lisää ruokaa tuo vain kadonneen koiran perheen jäsen tai kaksi jäsentä. Jos ruokintapaikalla käy useampia ihmisiä tai muita koiria, voi kadonnut koira pelästyä ja lähteä pois.
 
Jos koiraa ei saada houkuteltua luokse, pyydystetään se loukulla, houkutellaan autoon tai aitaukseen. Koiraa etsitään aina vain pienellä porukalla. Tämä tarkoittaa koiran omistajaa, mahdollisesti perheen toista koiraa, etsijäkoiraa ja etsijäkoiran omistajaa. Jos koiran omistajia on kaksi, on hyvä, jos toinen omistajista seuraa vähän matkaa etsijäkoiraa ja soittelee talojen ovikelloja ja kyselee ihmisiltä, ovatko he nähneet yksin liikkuvaa koiraa ja jättää yhteystietojaan. Koira houkutellaan luokse, aitaukseen tai autoon; sitä ei yritetä juosta kiinni tai muuten pelästytetä. Maltti on valttia!
 
Muista jättää oma hajusi ja ruokaa katoamispaikalle heti, kun koirasi on kadonnut!
 
Rauhallinen etsintä pienellä porukalla ja tehokas ilmoittelu tuo tulosta!
 
Marja Huovila

LiiteKoko
Kadonnut_ilmoitus.doc36 Kt