Irrallaan juokseva koira

Jos näet irrallaan juoksentelevan koiran pyri houkuttelemaan koira luoksesi. Älä missään tapauksessa lähesty koiraa tai aja sitä takaa. Koiraa voi yrittää houkutella luokseen asettumalla kyykkyyn ja välttämällä suoraa katsekontaktia koiraan. Houkuttelun apuna voi käyttää jotain tuoksuvaa ruokaa jos sellaista on saatavilla. Koiran voi yrittää houkutella autoon, aitaukseen tai muuhun suljettuun tilaan.
 
Jos onnistut saamaan koiran kiinni, tarkista onko sillä nimilaattaa tai muuta tunnistusesinettä, jossa on omistajan yhteystiedot. Ota välittömästi yhteyttä koiran omistajaan jos löydät omistajan tiedot koiran kaulapannasta.
 
Soita poliisille, heille on usein ilmoitettu koiran katoamisesta ja he voivat tietää koiran omistajan yhteystiedot koiran tuntomerkkien perusteella.
 
Jos koiran omistajaa ei voi selvittää toimita koira lähimpään löytöeläintarhaan. Luettelon uudenmaan löytöeläintarhoista löydät täältä. Koko Suomen kattavan luettelon löydät esim. karkurit.fi -verkkopalvelusta. Jos et onnistu saamaan koiraa kiinni, voit ilmoittaa havaintosi irrallaan juoksentelevasta koirasta esimerkiksi lähialueiden löytöeläintarhoihin ja karkurit.fi -verkkopalvelun "näköhavaintoja koirista" -osioon. Seuraa myös paikallislehtiä ja mahdollisia kadonnut-ilmoituksia ja ilmoita havainnostasi suoraan koiransa kadottaneelle henkilölle, mikäli huomaat koiran tuntomerkkien täsmäävän johonkin ilmoituksissa mainittuun karkuriin.