Etsinnän idea tositilanteessa

 1. Kadonneen koiran omistajalle annetaan ohjeita, miten kadonnutta koiraa tulee etsiä. (mm. ilmoittelu ja hajun sekä ruoan jättäminen!)
 2. Etsijäkoiralle annetaan haju, ja se seuraa jälkeä. (Joskus koiran pitää itse etsiä alkujälki tai näyttää onko etsittävä koira tietyllä alueella.)
 3. Etsijäkoira ilmaisee kadonneen koiran niin kaukaa, että tämä ei pelästy. Hyvin harvoin näemme etsittävän koiran. Toisinaan etsijäkoira ilmaisee vain alueen, jolla kadonnut koira on tai suunnan, jossa etsittävä koira on. Etsintä voi jäädä kesken pimeän tultua tai jos kadonnut koira liikkuu liian nopeasti tai jälki katoaa. Riistaa ajava koira tai suunniltaan pelästynyt koira liikkuu yleensä nopeasti. Tällaisten koirien liikkuminen voi olla hyvin yllätyksellistä.
 4. Kun koira on ilmaistu, etsijäkoira ja sen ohjaaja poistuvat tai jäävät kauemmaksi odottamaan. Kadonneen koiran omistaja jää paikalle ja yrittää houkutella koiransa luokseen. Jos kyseessä on pentu tai koira, joka ei todennäköisesti ole arka, voi etsijäkoira jäädä mukaan houkuttelemaan toista koiraa. Käytämme mieluummin houkuttelijana perheen omia koiria tai muita kadonneen koiran tuntemia koiria kuin etsijäkoiraa.
 5. Jos etsittävä koira ei tule luokse, jätetään paikalle huopa tai joku vastaava, jossa on omistajan haju ja ruokaa.
 6. Koiran omistaja ja etsijäkoiran ohjaaja katsovat kartalta, missä he ovat kävelleet ja he miettivät yhdessä kadonneen koiran käytöstä ja mahdollista sijaintia.
 7. Etsijäkoiran ohjaaja antaa ohjeita kadonneen koiran kiinni saamiseksi ja hän kertoo, miten kadonneet koirat yleensä käyttäytyvät.
 8. Kadonneen koiran omistaja käy aamulla katsomassa, ovatko ruoat kadonneet. Hän huolehtii ilmoittelusta ja koiran ruokkimisesta ja houkuttelusta. Etsijäkoiran ohjaaja toimii neuvonantajana.
 9. Jos ruoat eivät katoa, etsijäkoira tulee uudelleen etsimään kadonnutta koiraa. Jätetään taas haju ja ruokaa ja mietitään jälleen kartan ääressä tilannetta.
 10. Jos koira ei uskalla tulla omistajan luokse, mutta ruoat katoavat ruokintapaikalta, tuodaan ruokintapaikan läheisyyteen loukku. Ruokintapaikka koitetaan pitää salaisena, että sinne ei tule ylimääräisiä ihmisiä eikä koiria.
 11. Etsittävä koira houkutellaan ruokintapaikalta herkullisen ruoan avulla loukkuun. Etsijäkoirakon koulutus on siis sekä koiran että ohjaajan koulutusta.

Jorin ensimmäinen etsimä koira oli juoksuinen mäyräkoira. Tällaisen koiran etsiminen on luonnollisesti helppoa ja motivoivaa uroskoiralle. Tämän jälkeen tapasimme sattumalta rouvan, joka oli etsinyt neljä tuntia saksanpaimenkoiriaan, emoa ja tytärtä, jotka olivat kadonneet metsään. Emolla oli juoksu. Jori oli luonnollisesti taas kiinnostunut etsimään. Se löysi muutaman sadan metrin päästä juoksuisen nartun yksin. Olimme koiranomistajan kanssa hämmästyneitä, että koirat eivät olleetkaan yhdessä.
 
Jori jatkoi etsimistä vielä noin 2 km, kunnes pysähtyi syömään tikkuja eikä käskystäni huolimatta jatkanut etsintää. Kadonneen koiran omistaja kutsui toista koiraansa ja se tuli hänen luokseen. Mietin monta vuotta, miksi koirat olivat eronneet toisistaan — viimeinkin keksin. Ne olivat sittenkin yhdessä! Juoksuinen narttu tuli luonnollisesti mielellään luoksemme. Nuorempi koira oli arempi, ja se todennäköisesti pelkäsi meitä. Kun Jori jäljitti sitä, kulki se koko ajan edellämme karkuun. Jäljitettyään 2 km Jori ymmärsi koiran pakenevan sitä, jolloin Jori pysähtyi syömään tikkuja.
 
Kun olimme hiljaa paikallamme ihmettelemässä tilannetta ja omistaja ymmärsi kutsua koiraansa, se uskalsi vihdoin tulla, olihan sen emäntä ja emokin mukana. Tämän jälkeen Jori ei ole koskaan pelästyttänyt etsittävää koiraa kulkemaan edellään karkuun. Se kunnioittaa etsittävää, eikä minulla ole sellaista käskyä, millä saisin Jorin etenemään, jos se on sitä mieltä, että etsittävä ei halua meidän tulevan enää lähemmäksi. Aloittelevalta etsijäkoiralta menee vielä niin paljon energiaa etsintään keskittymiseen, että sen on vaikeaa havaita samaan aikaan etsittävän koiran tunnetilaa tai etäisyyttä etsittävästä.
 
Kun Nasu oli harjoitellut etsintää puoli vuotta, se oli vähällä törmätä Inkeriin ja hänen koiraansa ja käveli 3 m ohi heistä, ennen kuin huomasi olevansa perillä. Eijan aloitteleva jälkikoira törmäsi kerran saappaaseen, ennen kuin huomasi ilmaista sen. Kun etsintään tulee vuosien myötä rutiinia, huomaavat useimmat etsijäkoirat, miten lähellä etsittävä on, ja miten lähelle koiraa voi mennä pelästyttämättä sitä. Joria en ole varsinaisesti kouluttanut, vaan sen kiinnostuttua etsimään kadonneita koiria minä opettelin lukemaan sitä ja analysoimaan etsintöjä. Etsintöjen analysoinnissa pelastuskoiraohjaaja Inkeri Palmroth ja monet muut asiantuntijat ovat auttaneet minua. Nasua olin kouluttanut 2,5 vuotta ennen kuin lähdin sen kanssa ensimmäisen kerran tosietsintöihin.
 
Pelastuskoirien kouluttaminen kestää Espoon seudun pelastusalan yhdistys ry:n pelastuskoiraosaston mukaan ahkerasti harjoittelemalla vähintään 2 - 3 vuotta. Silloin koirakot pääsevät aikaisintaan hälytysryhmään harjoittelemaan, ja testien jälkeen mahdollisesti tosietsintöihin. Etsijäkoirakon koulutus kestää suunnilleen yhtä kauan. Valitettavasti testejä etsijäkoirille ollaan vasta suunnittelemassa. Uros voi mielestäni etsiä jo aikaisemmin juoksuista narttua tai juoksuinen narttu urosta, sekä perheen koirat tosiaan tai muita tuttuja koiria. Jos vieraita koiria lähdetään etsimään aiemmin, on vaarana, että pelästytetään kadonnut koira vain kauemmaksi, pahimmassa tapauksessa auton alle. On myös väärin etsijäkoiraa kohtaan antaa sille liian vaikeita tehtäviä liian varhain.