Aitaa pihasi kunnolla

Jos pihaa ei ole aidattu, koira saattaa kadota pelästyttyään, saatuaan itse oven auki, lähdettyään riistan perään tai muuten vain seikkailemaan.

Iltaisin riista tulee lähelle asutusta, jolloin koirien karkaamisen todennäköisyys on suuri. Koira saattaa myös karata pihasta puolustamaan reviiriään, jolloin joku pienempi koira saattaa pelästyä ja puolestaan karata. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä tällaisista karkaamisista.

Siivikkalassa leonbergin pentu pelästyi pihaan tullutta suurta vierasta leonberginkoiraa ja juoksi pelästyneenä karkuun. Etsijäkoiran ja ilmoittelun ansioista koira löydettiin.

Sheltti käsitti karkauspäivän väärin ja lähti seikkailemaan pihastaan. Perheen muut koirat olivat avanneet sille oven. Ystävällinen rouva sai koiran houkuteltua luokseen ja ilmoitti kadonneesta löytöeläinten vastaanottoon ja poliisille.

Eräs toinen sheltti karkasi pihalta aidanraosta, eikä sitä koskaan löydetty, kuten ei löydetty aidan raosta karannutta cavalierkingcharlesinspanieliakaan.

Sairas hovawart karkasi pihalta aidanraosta Emäsalossa. Etsijäkoiran ja tehokkaan ilmoittelun ansioista koira löydettiin ajoissa ja saatiin eläinlääkäriin.

Kolme belgianpaimenkoiraa karkasi pihalta peurojen perään Vihdissä. Koirat eivät omistajan mukaan koskaan olleet menneet pihalta minnekään, mutta iltapissalla ollessaan ne kaikki ryntäsivät peuran perään. Nuorimmainen jäi metsään. On tyypillistä, että lauman nuorin koira seuraa muita koiria, eikä opi itse jäljittämään.

Belgianpaimenkoira seikkaili Porintiellä, josta ihmiset houkuttelivat sen luokseen ja saivat kiinni. Onneksi omistajat olivat ilmoitelleet riittävästi koirastaan, joten he saivat nopeasti tiedon löytyneestä koirastaan. Koiran löytäjät nimittäin hieman pelkäsivät vilkasta koiraa. He kertoivat, että jos omistajaa ei pian olisi löytynyt, he olisivat päästäneet koiran taas irralleen.

Kaksi tanskandoggia lähti pihasta puolustamaan reviiriään. Sekarotuinen koira pelästyi reviiriään puolustavia suuria koiria, veti päänsä pannasta läpi ja katosi metsään. Se oli onneksi niin fiksu, että juoksi metsän kautta perheen autolle.